Minun koiramaailmani – About me and dogs


Koiraharrastus on kuulunut elämääni lapsesta asti, elämäntilanteiden mukaan välillä aktiivisemmin välillä vaisummin.

Viime vuosien aktiivinen koiramaailmassa mukana oleminen on tuonut monia uusia tuttavia (jopa hyviä ystäviä), mukavaa tekemistä ja opettanut näkemään asioista monia puolia. Koiraharrastus on antanut minulle paljon, mutta valitettavasti myös vienyt minulta jotain hyvin tärkeää. Koiramaailmassa pyörii paljon ihmisiä, silloin kohdalle väkisinkin sattuu myös niitä ”pahoja-julmia-itsekkäitä” ihmisiä, joita en ole uskonut niin paljon olevankaan! Nämä ihmiset täytyy vain tunnistaa ajoissa ja jättää omaan arvoonsa.

Ensimmäisen oman koirani sain ollessani 14-vuotias. Labradorinnoutaja Ami oli silloin tärkeintä elämässäni ja se kulkikin mukanani kavereilla ja jopa ensimmäisen työpaikkani takahuoneessa. Amin jälkeen minulla on ollut kaksi labradoria sijoituksessa kennel Pandail’sista, ensin Ani ja sitten Ada. Erikalta sainkin erittäin paljon tärkeää oppia ja kunnioitan hänen arvomaailmaansa niin koirankasvatuksessa kuin ihmisten kanssa toimimisessakin. Hän seurasi aktiivisesti tutkimuksia ja suosituksia toimien niiden edellyttämällä tavalla. Hänen napakka otteensa, arvomaailma ja esimerkit oli uskomattoman tärkeitä minulle ja asioita on jäänyt niiltä vuosilta vahvasti ”takaraivoon”.

Broholminkoiriin tutustumisen olen aloittanut vuonna 2010, jolloin päätimme toisen koiran hankkimisesta vanhan Adan oppiin. Rotuvaihtoehtoja miettiessämme koirakirjasta putkahti esiin rotu, josta emme olleet koskaan kuulleetkaan. Broholminkoira vaikutti mielenkiintoiselta rodulta, kun kriteereinä oli iso koko, vahtivietti ja luotettavuus niin tuttujen kuin vieraidenkin lasten kanssa. Googlettelimme, sattui löytymään luovutusikäinen pentue josta kaikkia pentuja ei oltu myyty, kävimme katsomassa, soitin toiselle kasvattajalle, varmistelin, menimme katsomaan uudestaan ja niin rotu vakuutti minut. Pirjolta, kennel Good Mind’sista olen saanut niin uskomattoman määrän tietoa rodusta, luontaishoidoista, mitä kannattaa milloinkin tehdä ja kokeilla jne.jne. että en varmastikaan ole sisäistänyt puoliakaan Pirjon tiedoista. Pirjon kanssa olen päässyt ensimmäisen kerran seuraamaan luonnollista astutusta, keinosiemennystä sekä synnytystä. Nämä ovat olleet ensiarvoisen tärkeitä kokemuksia suunnitellessani omaa kasvatustyötäni. Olemme ystävystyneet Pirjon kanssa ja pitkästä välimatkasta huolimatta teemme tiivistä yhteistyötä.

Tanskalais-ruotsalaiseen pihakoiraan törmäsin muistaakseni myös ensimmäisen kerran koirakirjan sivuilta samaan aikaan broholminkoiran kanssa. Tällöin muistan miettineeni, että jos joskus päätyisin pienen koiran hankkimaan, tuo voisi olla se rotu. En tällöin kuitenkaan ajatellut koskaan pientä koiraa hankkivani. Toisin kävi, kun 9-vuotiaan lapsen mielenkiinto koiriin kasvoi. Mahdotonta oli ajatella päästävänsä 9-vuotiasta broholminkoiran kanssa keskenään lenkillle. Alkoi pohdinta pienen koiran hankinnasta ja loppukesästä 2012 meille muuttikin sijoitusnarttu Namu kennel Yacatiksesta. Mialta olen saanut aina ohjeita, tietoja ja neuvoja, kun olen niitä tarvinnut. Mialta löytyy vahva rodun tuntemus ja ja monen pentueen kasvattajakokemus.

Kasvatustyössäni tulen tekemään yhteistyötä kokeneempien kasvattajien kanssa. Kuuntelen mielelläni kokemuksia, mielipiteitä ja neuvoja. Valinnat ja päätökset tulevat kuitenkin olemaan itse tehtyjä harkintojen, pohdintojen ja punnitusten jälkeen. Varmasti välillä ne osuvat nappiin ja välillä menevät metsään. Koirankasvatuksesta olen kuitenkin jo sen verran oppinut, että koskaan ei voi olla varma mitä tulee vaikka olisi kuinka hyvin suunnitellut ja mielestään hyvät valinnat tehnyt.

Suorittamiani koulutuksia ja kursseja, jotka tukevat kasvatustyötäni:

Kasvattajan peruskurssi

Kasvattajan jatkokurssi

Jalostusneuvojan kurssi

2014 MH-luonnekuvaus, C-toimihenkilökoulutus

2015 MH-luonnekuvaus, toimihenkilökoulutus